Hög elräkning och skärmtid – ett samband?

Nu för tiden tillbringar folk väldigt mycket tid framför en skärm från morgon till kväll. Antingen sitter man framför datorn, tv:n, mobilen eller alla samtidigt. Kan det finnas ett samband mellan en för hög elräkning och mycket skärmtid? Och hur kan man spara energi när man har så mycket skärmtid?

Skärmtid – boven till en skenande elräkning?

Upplever du att elräkningen är alldeles för hög så finns det en hel del du kan göra åt det. Du kanske misstänker att det är alla skärmar som drar mest, eftersom att det är dem man ofta antar ska dra mest. Faktum är att de elektroniska prylarna idag drar väldigt lite ström. Däremot finns det så klart undantag, då en kraftfull speldator drar mycket mer än en enkel liten PC. Om din elräkning är för hög och du inte har en stor speldator igång dygnet runt, så kan den stora strömförbrukningen lika gärna komma någon annanstans ifrån.

Sänk elräkningen

För att sänka din elräkning kan du aktivt tänka på hur du använder elen hemma. Använd bara en enhet i taget och låt inte mobiltelefonen eller datorn ligga på laddning hela natten. Utöver det kan du även se över hur andra eldrivna saker används. Är kylskåpet onödigt kallt? Kan lamporna bytas ut till energilampor? Står golvvärmen på i onödan? Kanske kan du till och med ta till drastiska åtgärder genom att byta elbolag eller slänga ut frysen om du ändå aldrig lyckas fylla den. Att minska sin skärmtid kan också vara ett nödvändigt ont för att komma tillrätta med en alldeles för hög elräkning. Det skadar inte att försöka komma bort från skärmen några timmar extra varje dag. Studier har visat att för mycket skärmtid är dåligt för sömnen och att man får en allmänt bättre hälsa av att hitta intressen bortom skärmen.