Att sätta ljud till bild

Att skapa ljud till bild är inte alltid så lätt. Det man bör tänka på, till att börja med, är att inte använda ljud som är skyddat enligt upphovsrättslagen. Om man ändå skulle få för sig att använda skyddat innehåll så kan man råka ut för dryga böter om det upptäcks. Mer om upphovsrättslagen kan du hitta här.

Teman

Sedan måste man fundera ut vad det är för tema man har i filmen, även det måste anpassas. Är det naturfilm man jobbar med så kanske man inte ska använda sig av techno eller metal, utan ljudet som naturen ger kanske räcker? Om det är ett barnkalas man ska göra en film om så kanske man inte ska använda klassisk musik etc.

Att skapa eget ljud till sin film är ett roligt sätt att utforska sin kreativitet. För att kunna göra det är det bra att använda sig av ett ljudprogram som är speciellt utformat för att kunna skapa riktig musik. De flesta företag har demoversioner av sina ljudprogram så man kan testa på produkten innan man bestämmer sig. Ett annat sätt är också att köpa extern utrustning som till exempel kan vara en diktafon.

Det finns andra vägar

Om de skulle vara så att man känner sig osäker på hur man ska gå till väga så finns det företag runt om i landet som mer än gärna hjälper dig att göra din inspelning från manus till färdig film. Ska man ha sång och musik i sin film så kan man söka efter lokala artister eller band som kan hjälpa en i processen.

Sedan var det det här med budget. Att göra en film kan vara riktigt kostsamt. Ska du exempelvis göra en storfilm som ska visas på biografer så vore det bra att försöka hitta sponsorer som kan täcka en del av kostnaderna genom ett reklamutbyte.

Det är alltså inte bara att göra utan man måste tänka in i minsta lilla detalj för att projektet ska bli perfekt. Ljud är A och O i en film.