Testbilden – det första “tv-programmet”

När man lägger märke till hur utvecklingen har påverkat samhället idag, kan det vara roligt att göra en liten tillbakablick för att se vilken typ av bild och ljud som var de första i rutan. Och svaret som de flesta äldre förmodligen kommer säga är – testbilden. Denna stillbild består av en enda bild i form av svarta och vita rutor och fält, eventuellt med en klocka i mitten och som senare fick några färgklickar också. Men det var senare, det. Från början hade man i hemmen enbart svartvit bild som man stirrade sig blind på när den första tv:n hade ställts på plats i vardagsrummet. Folk i äldre ålder berättar om fascinationen för denna urtråkiga bild, som vi nuförtiden (om vi ens ser den) retar oss på så fort den visar sig. Men en familj på 60-talet tyckte testbilden var lika fräck som “Stjärnornas krig”, eller ska vi istället säga “Myrornas krig” som i sin tur är en svartvit, grynig tv-bild med hoppande prickar. Tills de lyckades få in de normala tv-programmen, vill säga.

Från och med 70-talet när folk fick färg-tv i Sverige, så utlöstes en annan testbild. Denna bestod då av söta och rara flickansikten med någon teddybjörn i famnen och ett gulligt leende på läpparna. Men senare kom den gamla testbilden tillbaka, om än i någorlunda bättre kvalité.

Vad är en testbild?

För alla som inte växte upp på 60-talet och tyckte att testbilden var något av det mest makalösa de hade sett, så kan vi berätta bakgrunden till bilden. En testbild är nämligen en bild som förr sattes på plats i tv-rutan när inga andra program fanns i tablån. Bilden kunde också fungera som tillfällig bild när det inträffade något tekniskt fel. Sändaren var alltså aktiv men av någon anledning så var man tvungen att vänta på ett reguljärt program. Testbilden fungerar också som kontrollant av bildens synlighet, färgskala osv. Folk kunde alltså använda den för att ställa in skärpa och rörelse (bilden kan hacka) och ibland också ljud, då testbilden kan avge ett pipande, irriterande ljud. Det behövs dock inga absorbenter från SilentSwede för att bli av med det, men ljudet kan trots allt gå en på nerverna.

De flesta tv-apparater har testbilden från Philips PM5544, dock är det idag mycket ovanligt att man ser en testbild i tv-rutan eftersom det i stort sett sänds program dygnet runt. Den nya digital-tv:n har fått nya testbilder, som har modifierats sedan den äldre bilden och numera har både grafik och rörlighet ersatt det tråkiga mönstret. En anledning till att bilden mycket sällan uppenbarar sig är inte bara att tv-tablån är välfylld, utan också att de tekniska fel som tidigare var vanliga, inte längre förekommer i lika stor utsträckning, tack vare den digitala utvecklingen.