Ljud och bild hör ihop

När man tittar på tv eller ser på Netflix via datorn är det viktigt att ljud och bild hör ihop på ett enhetligt sätt. Om ljudet buggar så blir upplevelsen sämre, precis som när bildskärmen flimrar.

Vad är ljud?

Ljud är vågrörelser som beror på tryckskillnader i luften. Ljudet man hör i en

dator är producerat av kretskortets bearbetning samt förstärkare och högtalare som är inbyggda. Företaget Verisure har ett hemlarm som sitter i en larmenhet vars funktion är att aktiveras vid tecken på rörelse när hemmet är låst och tomt. En dator kan ha olika många högtalare, i en laptop sitter alla integrerade i ett stycke, medan det på en stationär dator oftast är skärmen som är utrustad med högtalare.

Vad är bild?

Bilder är projektioner som skapats genom kameror och sedan framkallats eller i det här fallet digitalt överförts till en server. Bilderna dyker upp på skärmen i olika pixlar. Bilder som sammanfaller med varandra och bildar en rörlig sekvens kallas för videos.

Vem producerar ljud och bild?

I stort sett vem som helst som har en inspelningsfunktion på sin mobil och dator kan åstadkomma ljud och bild som kan visas för andra. Idag finns många tjänster där man kan visa sina verk, såsom YouTube, Pinterest, iStock, Spotify och så vidare. Att utan någons medgivande påstå sig vara upphovsman till ett verk och publicera det är olagligt, man kan åtalas för såväl urkundsförfalskning som brott mot upphovsrättslagen.

Sedan finns stora bolag såsom Metro-Goldwyn-Mayer, Paramount, Universal och Disney med flera som släpper åtskilliga filmer och musikvideos varje år för miljardbelopp. Konkurrensen är stenhård eftersom underhållning är något som människor alltid har och kommer sukta efter.

De som tillverkar enheter som gör det möjligt för konsumenterna att titta på, är teknikjättar såsom Apple, Sony, Samsung, LG, ASUS för att bara nämna några.

Vem kan serva och reparera bildskärmar?

I normalfallen så gäller garantin under ett antal år, och så länge man inte medvetet haft sönder den så är de villiga att ta emot och se om det går att reparera felet. I Sverige handlar det om exempelvis Elgiganten, Netonnet, Mediamarkt med flera. Mindre elektronikbutiker finns också, kolla upp vilka som finns i ditt område. Om du inte är insatt så rekommenderas det att låta någon annan sköta allt åt dig. Risken är annars stor att du förvärrar problemet.

Vem kan serva och reparera ljudenheter?

Även här är det bäst att vända sig till stället man köpte enheten på. Ibland kan även ljudtekniker som är anställda lite varstans vara villiga att lösa problemen åt dig.

Det finns ljudenheter och bildskärmar för alla, genom att jämföra alternativen som återfinns på marknaden kan du hitta den bästa lösningen för dig och din familj!