Olika slags bildskärmar

I det här inlägget kan du läsa om de vanligaste typerna av skärmtekniker som används i bland annat TV-apparater, datorer och mobiltelefoner.

LCD

Förkortningen LCD står för “Liquid Crystal Display”. Det är en teknik som använder sig av flytande kristaller för att generera bilder. Tekniskt sett är det inte kristallerna själva som genererar ljuset, istället krävs det att de blir belysta bakifrån. LCD-skärmar används både i mobiltelefoner, TV-apparater och för dataskärmar. Om du behöver reservdelar till din mobilskärm kan du besöka teknikdelar.se, de säljer skärmdelar och mycket annat som kan behövas om din mobil behöver en upprustning.

Plasmaskärmar

Plasmaskärmar används till TV-apparater som är större än 34 tum. För att generera bilder används en teknik bestående av elektroder och gaser. Gaserna är i sammanhanget det som kallas för själva plasman. Elektroderna tar emot ström som urladdas i gasen vilket leder till en så kallad plasma-urladdning som avger ultraviolett ljus. Det ultravioletta ljuset reagerar i sin tur med en fosforbeläggning som finns i skärmen som avger färger som vi kan uppfatta. Fördelarna med plasmaskärmar inkluderar att de kan göras väldigt stora med hög upplösning. En av nackdelarna är att de drar väldigt mycket ström jämfört med exempelvis LCD.

OLED

OLED står för “Organic light-emitting diode”. Det är en teknik som bygger på organiska kolföreningar. När elektriska laddningar går genom materialet i en OLED-skärm genereras ljus när negativa och positiva laddningar slås samman. Det är dock en teknik som används mer och mer sällan nuförtiden i hemelektronik. Dels för att den är strömkrävande samtidigt som upplösningen inte är särskilt hög.