Du som är intresserad av både ljud och musik, samt de mer tekniska aspekterna av ljud, passar sannolikt som ljudtekniker. En ljudtekniker kan arbeta på en rad olika arbetsplatser, till exempel vid inspelning av filmer, tv-program eller radioprogram, liksom vid liveevenemang som konserter och teaterföreställningar. Gemensamt för alla dessa arbetsplatser är att de kräver en expert på ljud.
Mer specifikt innebär en ljudteknikers arbete att man är ansvarig för den tekniska utrustning som används för att producera eller spela in ljud. Vid en konsert kan det till exempel handla om att ställa fram mikrofoner och högtalare, samt att ställa in ljudnivå och effekter på dessa efter artistens önskemål. Även vid en inspelning i en studio är ljudteknikern ansvarig för att placera ut mikrofoner och annan inspelningsutrustning, liksom att närvara under inspelningen för att se till att ljudkvaliteten blir den bästa möjliga. I dessa fall är det dock oftast även ljudteknikerns ansvar att mixa och bearbeta ljudet efteråt.
Som ljudtekniker vid en filminspelning måste man kunna samarbeta med andra ljudtekniker, liksom med andra yrkesgrupper vid filmsinspelningen, till exempel elektriker och fotografer. Tillsammans måste dessa specialister inom sina områden komma överens om vilken utrustning som behövs. Ljudteknikerna riggar sedan all ljudutrustning, och spelar in både tal och ljudeffekter till filmen (vilket inte nödvändigtvis sker samtidigt).
Något man bör överväga innan man bestämmer sig för att bli ljudtekniker är att det inte är säkert att man hittar en anställning – det är ganska vanligt att arbeta som frilans eller projektanställd inom branschen. Man måste därför känna sig bekväm med att inte alltid ha en fast inkomst eller en konstant arbetsplats. Något som kan göra att man känner sig tryggare i rollen som frilans är att man kan sälja fakturor tack vare hjälp från exempelvis Fakturino, så att man kan få in pengar direkt, och inte behöver vänta på att kunden betalar.
Om man efter detta bestämmer sig för att bli ljudtekniker, finns det ett flertal utbildningar att välja mellan. Man kan börja redan på gymnasienivå, genom att gå det estetiska programmet med inriktning estetik och media. Det finns också ett flertal utbildningar på högskola, folkhögskola och hos privata utbildare.