Ljud och bild i mobiltelefoner

I dag har i stort sett alla mobiltelefon och såväl skärmar som ljud blir bättre och bättre. Numera kan ljudet i en modern mobiltelefon ofta jämställas med en mindre tv-apparat. Även skärmarna får fler inställningar och man kan få bilden att se ut i stort sett hur man vill. Men hur viktigt är skärm och ljud i en telefon och vilka nackdelar medför det?

Viktigt med fungerande skärm

En sak som för de allra flesta ofta är otroligt viktigt när de ska köpa begagnade iphones eller telefoner överlag är att skärmen fungerar och att den inte har massor av sprickor eller repor. Om skärmen inte fungerar är den ofta dyr att byta och telefonen kan bli helt obrukbar. Även skärmens storlek är något som för många spelar en stor roll. Den som har ett synfel kan ha svårt att se vad som står på en mindre skärm och dessutom kan det vara krångligt även för yngre personer som vill spela olika typer av spel.

Nackdelar med knapplösa telefoner

De flesta mobiltelefoner som finns i dag är knapplösa. Det betyder att de har få eller inga knappar alls. I vissa fall finns det kanske bara en knapp för att starta telefonen. Allt annat styrs helt enkelt via skärmen. För personer som har någon synskada är det här en stor nackdel eftersom att de inte kan känna var knapparna sitter när de till exempel skriver SMS. Många telefontillverkare har lagt in röststyrning och uppläsning av det som skrivs men då krävs det såklart att den som skriver meddelandet vill dela med sig av vad som står. En annan nackdel med knapplösa telefoner är att de ofta blir känsligare. En telefon med knappar kan man enkelt stänga av, sänka ljudet på och liknande genom att trycka på knapparna. Finns ingen knapp blir det genast svårare om skärmen hänger sig.

Höga ljud och hörselskador

Fenomenet hörselskador är inget nytt men under senare år har de blivit allt vanligare. Det beror bland annat på att ljudet i telefonerna har blivit bättre. I dag kan man få musiken i en telefon att ljuda på en mycket hög volym och kombineras det men lång tids lyssnande samt hörlurar som sitter inne i öronen kan en extrem ljudnivå skapas. Saker som tinnitus sjunker längre ner i åldrarna och det är en sak man sedan lider av under resten av livet.

Skärmljus och sömn

Man kan inte heller bortse från att det så kallade blå ljuset som kommer från skärmar också kan vara skadligt för sömnen. Allt fler upplever sömnlöshet och i många fall kan det härledas till att personen tittar på sin telefon strax innan man ska sova. Det blå ljuset väcker aktivitet i hjärnan och sedan ligger man vaken tills man får ro igen.