Mobiltelefonens utveckling

För många hundra år sedan skickade man meddelanden till varandra genom röksignaler. På sätt och vis kan man säga att det redan då fanns ett behov av mobiltelefoner, även om den tekniska utvecklingen inte kommit så långt att det var möjligt att skapa dem. I slutet av 1800-talet kom de första vanliga telefonerna. Det var Graham Bell som uppfann dem år 1876. Samma år såg Lars Magnus Ericsson potentialet i den här nya uppfinningen och startade sitt företag L M Ericsson, som med största sannolikhet klingar bekant i mångas öron. Den första telefonen som inte behövde kopplas till en vägg uppfann Ericsson och hans fru med hjälp av ett bilbatteri. Det gjorde de år 1911, och var startskottet för en helt ny möjlighet att kontakta andra.

En hejdlöst snabb utveckling

Mobiltelefonerna har utvecklats i en rasande takt. Om man exempelvis jämför de mobiltelefoner vi använder idag med de som fanns för 20 år sedan är det massor som hänt. En läcka om senaste iPhone kunde avslöja smarriga detaljer som att den möjligen kommer utrustas med ansiktsigenkänning. Det innebär att telefoner i framtiden kommer kunna känna av vad vi vill använda dem till bara genom att scanna av våra ansikten. Annat var det i början av 90-talet när man mobiltelefonerna både var tunga och otympliga. Då hade de ofta långa antenner man måste dra ut för att de skulle kunna ta emot signal. Att ha en kamera på mobilen under den tiden kunde man bara drömma om, medan det idag är många som endast använder sin mobiltelefon för att ta bilder istället för att använda en riktig kamera.

Stor uppfinningsrikedom och modiga människor

Det är naturligtvis tack vare stora tekniska framsteg och att ingenjörer vågat testa och misslyckas som vi har fått de mobiltelefoner vi har idag. Något som är riktigt intressant är att det bara är dryga 45 år sedan det första samtalet med en riktig mobiltelefon gjordes. Det hände 1973, och mobilen vägde nästan ett kilo. Även fast man lyckades göra det första samtalet från en mobiltelefon då tog det hela tio år tills det att de kom ut på marknaden. Att vi har så pass moderna lösningar på olika vardagsproblem idag kan vi tacka alla världens uppfinnare för. Idag är egentligen det mesta möjligt att åstadkomma på olika sätt. Allt från att vi har sängskåp som ger oss mer golvyta, bilar som kan förflytta oss från en plats till en annan eller det att vi har telefoner vi kan nå våra nära och kära med är tack vare att människor vågat testa det nya och okända. Och resultatet, det kan vi knappast hitta något att anmärka på!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *