Framtidens teknik

Det hör till sakens natur att vi inte vet vad framtiden bär i sitt sköte. Det handlar om en kombination av sådant vi kan gissa oss till genom att studera rådande trender och om sådant som inte går att förutse. Många bedömare på 40-talet trodde miniflygplan skulle konkurrera ut biltrafiken 50 år framåt i tiden. Men de hade inte en susning om vad internet skulle komma att betyda. I det här inlägget ska vi titta på ett par områden inom tekniken som man tror kommer att växa och bli avgörande för kommande generationer.

Robotar tar våra jobb

mångkunniga robotar tros komma att utföra större delen av de arbetsuppgifter som idag kräver mänskliga arbetare. Det kommer, om profetian slår in, att få stora samhällsekonomiska effekter. Det banar väg för basinkomst, alltså ett samhälle där människor kan överleva och koncentrera sig på projekt och fritidssysslor. Ett kunskapssamhälle kommer att växa fram där individer med expertkunskaper efterfrågas än mer än idag. Robotar kan även komma att få sociala egenskaper och fungera som dagens sällskapsdjur, eller till och med som människor. Om utvecklingen inom artificiell intelligens fortsätter att gå framåt. Vissa hävdar att det finns en hotbild. Vad händer om (eller snarare när) robotarna är mer begåvade än oss människor? Vad man än tror om det så är robotik ett mycket spännande utvecklingsområde.

3D-skrivare och virtual reality

Idag måste vattenflaskor och andra vardagliga objekt tillverkas i fabriker. Oftast krävs maskiner och personal som sitter inne med olika expertkunskaper för att produktionen ska fungera. Redan idag kan det, när det gäller vissa typer av objekt, räcka med en så kallad 3D-skrivare och att man trycker på en knapp för att kunna tillverka ett föremål när det uppstår ett behov av det. Utvecklingen går fort framåt inom området och redan idag kan man göra allt från hållbara hus till godsaker av socker, med 3D-skrivare. Virtual reality kan sägas vara en miljö simulerad via multimedia som vi kommer att kunna uppleva som helt verklig, inom bara några år, när tekniken förbättras. Vi kommer att kunna gå omkring och interagera med andra människor med hjälp av VR-glasögon och andra hjälpmedel.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *