Ljud i din hemmabio

För filmälskaren finns det ingen investering som är så väl värd pengarna som en hemmabio. Att kunna titta på sina favoritfilmer med så bra bild och så bra ljud att det känns som att man sitter i en biograf – men ostörd av andra biobesökare – är en njutning som varje filmälskare bör uppleva. Men för att ljudet verkligen ska vara så bra att man får den autentiska bioupplevelsen måste man lägga ned lite tid (och pengar) på sitt ljudsystem.

Det viktigaste i ett ljudsystem är inte högtalarna, trots att någon som inte är insatt sannolikt lätt skulle kunna tro det, utan förstärkaren. Förstärkaren är själva hjärtat av ljudsystemet, eftersom det är den som sammankopplar och styr de olika kanalerna (högtalarna). Det är med andra ord viktigare att lägga pengar på förstärkaren än på högtalarna (även om de självklart också spelar viss roll).

Ett surroundsystem kan ha antingen 5 eller 7 kanaler. För att få bästa effekt måste dessa placeras strategiskt runt sittplatsen framför bilden. Centerhögtalaren placeras så som namnet antyder i mitten – rakt framför platsen där man sitter och tittar på film. Till höger och vänster om centerhögtalaren ska två högtalare stå, som gärna får vara vridna så att de är riktade mot de som sitter framför bilden. I ett system med fem kanaler kvarstår sedan två högtalare, som ska placeras bakom tittarna. Det kan vara svårt att hitta plats för dessa högtalare, som ska placeras på ungefär motsvarande platser som de tv sidohögtalarna fram. Ett alternativ är att fästa dem på väggen – då frigör man golvytan de annars skulle uppta.

Det är dock inte bara ljudet som är viktigt för en optimal hemmabioupplevelse – självklart är bilden också en stor del av det. Det finns framförallt två alternativ som ger den stora bild man vill ha för att det verkligen ska kännas som att man sitter i en biograf – en rejäl projektorduk eller en vitmålad vägg. Med det sistnämnda alternativet får man så klart den största möjliga bilden. Det är bara viktigt att väggen blir helt slät, för att det inte ska förekomma några störande veck och bucklor i bilden. Därför kan det vara bra att anlita proffs för att måla väggen vit. Du hittar pålitliga målare i Stockholm på Vimalar.se.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *