Ljud och bild påverkar

Vad stör du dig på när det kommer till bild och ljud? Faktum är att människan har lättare att acceptera dålig bild än dåligt ljud. Detta gäller bland annat när man har gjort studier på människor som tittar på en tvsändning som hackar. Vad detta beror på vet man exakt inte. Klart är att vi utvecklar hörsel mycket tidigare än synen. Det gör att vi förlitar oss mer på hörseln än synen rent instinktivt. Sen finns det de personen som verkligen inte tål om någon smaskar eller andas för högt.

Har du misofoni?

Smaskande, smackande, sliskiga ljud, höga andetag – om man stör sig på dessa ljud kan man ha misofoni. Det är en diagnos man kan få diagnosticerad om att man avskyr att höra dessa typer av ljud. vi påverkas olika av ljud och bild och det beror på vårt DNA. Gör man några av de DNA-kit som vänder sig till konsumenter kan man få svar på om man lider av misofoni eller inte. De som har misofoni skiftar nämligen snabbt i humöret när de hör dessa ljud och kan bli nervösa, irriterade och vilja lämna rummet. Lustigt nog kan ”ljud-ilskan” utlösas även om man ser men inte kan höra någon smaska (till exempel se genom ett fönster).

Skillnad på ljud och ljud

Det finns ingen effektiv metod på hur man ska bota detta. Istället handlar det om KBT-behandling där man lär sig att hantera de obehagskänslor som dyker upp i dessa situationer. Visst, att höra någon smaska är inte direkt som att lyssna på serier på c more men det är en del av mänsklig kontakt och människor är inte perfekta. Sen finns det förstås de ljud som vi alla unisont verkligen inte gillar. Såsom barnskrik, hundskall eller kräkningar. Många stör sig också på ljudet av en krita på en tavla eller ännu värre: dra naglar på tavla. Det är skillnad på ljud och ljud.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *